Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009, τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δ΄ ΚΑΙ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ο καθηγητης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Κος Ν. Μπελαβίλας και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Κος Σ. Φασούλας, συναντηθήκαμε με το Νομάρχη Πειραιά Κο Γ. Μίχα στο γραφείο του στη Νομαρχία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και συνεργάτες του
Κου Μίχα από τη Νομαρχία Πειραιά.

Στον κύριο Νομάρχη εκθέσαμε τις θέσεις μας σχετικά με τους υπο διεκδίκηση ελεύθερους χώρους και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Τονίσαμε πώς άν χαθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες χώροι και γίνουν και αυτοί τσιμέντο δεν θα έχουμε καμία ελπίδα για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επισημάναμε ότι η αξιοποίηση των χώρων αυτών με ανάπτυξη πρασίνου, με κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις και η ενοποίηση τους, θα δώσει ζωή, όχι μόνο στην τόσο υποβαθμισμένη περιοχή μας, αλλά σε ολόκληρο τον Πειραιά, αφού λόγω της μεγάλης τους έκτασης και της ιστορικής ιδιαιτερότητας, θα αποτελέσουν πόλο έλξης υπερτοπικού χαρακτήρα. Επίσης υπογραμμίσαμε ότι η δημιουργία του Μουσείου Σιδηροδρόμων στο φυσικό τους χώρο, (πρωην μηχανοστάσιο ΣΠΑΠ), θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής και πολιτισμικά.
Τέλος εκφράσαμε την αγωνία μας και την αντίθεσή μας στους τόνους τσιμέντου που σχεδιάζεται να "πέσουν" στην περιοχή μας, (σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο).

Για να γίνουν πιο ισχυρά τα επιχειρήματά μας αναφερθήκαμε στις θέσεις - τοποθετήσεις
της Κας Φ. Γεννηματά και του Κου Γ. Μίχα στην 5η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ που έγινε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005 με θέμα το ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ.
Τότε είχαν δηλώσει τα εξης:
Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Η περιβαλλοντική προστασία συναντά και ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο. Έχουμε σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό δέσιμο των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς με τους φυσικούς χώρους.
Δεν νοείται κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική, αν δεν θέτει σε προτεραιότητα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Θέλουμε να μπούμε μπροστά στο μέτωπο ενάντια στην διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μπορούμε να φέρουμε σε αρμονική συνεργασία και συνεννόηση τις επιστημονικές μελέτες για το Αττικό πράσινο και τις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις.
Γ.ΜΙΧΑΣ
Το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Αττική είναι δραματικά χαμηλό. Υπολογίζεται από 2 έως 2.5%.
Για τον Πειραιά υπολογίζεται ότι είναι ακόμα χαμηλότερο ,ότι είναι στο 1%.
Επομένως πρώτος και βασικός στόχος είναι η βελτίωση αυτού του δείκτη του πρασίνου ανά κάτοικο. Ο άμεσος στόχος μας πρέπει να είναι ο διπλασιασμός αυτού του δείκτη και ο μακροπρόθεσμος στόχος μέσα σε μία 5ετία να κινηθεί γύρω στο 10%.
Όμως αυτό δεν αρκεί.
Πρέπει να συνοδευτεί από βελτίωση της κατανομής του πρασίνου στο Πολεοδομικό συγκρότημα.
Ο Πειραιάς και η Δυτική Αθήνα υστερούν στην κατανομή αυτού του ελάχιστου 2% που διαπιστώνουμε σήμερα.
Τρίτο, βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που είπε η Φώφη Γεννηματά διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Θα ήθελα να αναφερθώ για τα προβλήματα που αφορούν τον Πειραιά. Μιλώ για τα λιπάσματα, για τη ΧΡΩΠΕΙ, για την ΚΥΔΕΠ, για το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα, τι ακριβώς θα γίνει;

Ο Κος Σ. Φασούλας από τον Σ.Φ.Σ. παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταφοράς του Μουσείου των Σιδηροδρόμων από τα Σεπόλια που βρίσκεται σήμερα στη Λεύκα του Πειραιά.

Ο Κος Ν. Μπελαβίλας τοποθετήθηκε στην πρόταση του Πολυτεχνείου για την ανάπτυξη της περιοχής, τονίζοντας την Μητροπολιτικής εμβέλειας Δράση.
Δήλωσε επίσης ότι σε 2 μήνες περίπου το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έχει ολοκληρώσει την ακριβή καταγραφή του πρασίνου στον Πειραιά.

Ο Κος Νομάρχης αφού άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις, απάντησε τα εξής:
Σε 2 μήνες περίπου η Νομαρχία θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ελεύθερων χώρων στον Πειραιά.
Προτείνει ένα "σύστημα φορέων": ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ και ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ώστε να μπορούμε να συνδυάσουμε τις δράσεις μας και να δημιουργήσουμε ενέργειες.
Ο Κος Νομάρχης πρότεινε μια κοινή πρωτοβουλία, κατοίκων της περιοχής και φορέων της πόλης,
με κάποια ημερίδα ίσως, στον πολυχώρο Απόλλων,
από τις αρχές του καινούργιου χρόνου, ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο συζήτησης με αντικείμενο διαβούλευσης.
Τέλος ο Κος Μίχας δήλωσε ότι η Νομαρχία Πειραιά, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, θα σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου